Résztvevők

Beszámoló

Senki számára nem újdonság, hogy a 2020-as év komoly változásokat hozott a mindennapjainkban. Különösen igaz volt ez egy rendezvény, így a BALATON CLASSiC tekintetében is. A megszokott és hagyományos június első hétvégéjéről átszerveztük a versenyt a nyár utolsó hétvégéjére. Így a 13-dik alkalommal megrendezésre kerülő BALATON CLASSiC veteránautó verseny idén, augusztus 29-én rajtolthatott el. Az új körülmények sok változás és újítás hoztak a rendezvényben is, főleg az útvonal és az érintett helyszínek tekintetében. A változás viszont nem volt érzékelhető a nevezők számában, hiszen pár autó híján teljesen feltöltöttük a rajtlistát és majdnem elértük az előző években felállított 120 autós nevezési limitet.

Augusztus 28-án, pénteken, a Mercedes – Benz Siófok szalonjában regisztráltak a versenyzők, majd egy kis gyakorlás után, idén is Siófok főteréről rajtolt az előfutam (Prolog). A versenyzőket a Pappas által kiállított új Mercedes Benz E osztály vezette fel. A Prolog befutója Veszprém volt, melyet újra bekapcsoltunk a verseny útvonalába, terveink szerint hosszútávra.

A szombati versenyen rengeteg újonc indult az open kategóriában és idén is sok résztvevő érkezett külföldről, még éppen a határzár előtt. A rajthelyszín idén a Veszprém Aréna nagyparkolója volt, ahonnan az itiner nagyjából 240 km-es távra kalauzolta el a versenyzőket.

A 2020 as évben az 1/100 as feladatokban újítások nem szerepeltek, annál inkább a pecsétekre kellett jobba odafigyelni. A kék és sárga útvonalon elhelyezett ellenőrző bélyegzők, bizony a rutinos versenyzők esetében is okozott némi zavart. A szakaszok sikeres teljesítése után látható eufória így nem csak az újoncokra volt jellemző.

A BALATON CLASSiC -on (így a Szuperkupa történetében is) először fordult elő, hogy egy kerekes székes (mind a vezető, mind a navigátor) versenyzőpáros indult el a futamon. Szolnoki Szabolcsnak, Happ Krisztián navigált és példaértékű versenyzéssel, kitartással ért célba a páros az 1970-es Porche 911E -vel, melyet Szabolcs saját kezűleg rakott össze közel 10 év alatt, átalakítva, a képességeikhez igazítva. Elképesztő teljesítmény fiúk!

A csapatverseny első helyezettje idén a „Czech Team” lett 1460 ponttal. Csapattagok a képen látható sorrendben (balról): Tomas Adamu, Katerina Adamu, Albert Pance, Martina Fau, és Noszvai András akinek Békefi Anna navigált.

Az Open kategória harmadik helyezettje: ifj. Ódor Tamás – Ódor Tamás páros lett, 560 ponttal az 1969-es Alfa Romeo 1750 GTV vel

Második helyezettje: dr. Kovács Attila – Nagy András végzett 552 ponttal (Mercedes Benz) 560 SEC, 1989

míg az Open kategória győztese 310 ponttal, Szabó Berta – Szabó Bernát testvérpáros lett (Mercedes-Benz E124 cabrio, 1994).

A Jungheinrich csapatverseny díját Horváth Zoltán ügyvezető adta át a győztesnek, Korabi Enesz – dr. Birkás Györgyi párosnak (Mercedes-Benz E124 coupe)

A szuper kategória harmadik helyezettje a Noszvai András – Békefi Anna páros lett (NSU 1000 C, 1971) 340 ponttal

második helyezettje Mózes Zoltán – Mráz Katalin lett 297 ponttal (Ferrari Dino 308GT4, 1973)

A szuper kategóriát 274 ponttal, Csillagh Bence – Csillagh Borbála testvér páros nyerte, az 1972-es évjáratú Volkswagen 1302 vel.

Az abszolút kategóriához érve a 3. helyen az egyik Osztrák csapat, Fritz Jirowsky – Gerhard Soukal (Alfa Romeo 2000 GTV, 1971) végzett 197 ponttal,

a második helyen Kuttner Viktor – Friss Tamás ( Mercedes-Benz 280 SLC, 1977) végzett 189 ponttal,

A 13. BALATON CLASSiC abszolút győztese pedig Albert Pance – Martina Fau lett Cseh országból 142 ponttal (Jaguar E Type coupe, 1962, ), akik most idén az első alkalommal nyerték meg a versenyt, így a vándorserlegre az Ő nevük is felkerül.

Gratulálunk minden versenyzőnek, akik teljesítették az idei 2. Szuperkupa futamot! Terveink szerint a jövő évi, 14-dik BALATON CLASSiC, visszakerül június első hétvégéjére, azaz 2021 június 5-re. Aki szeretne részt venni a versenyen idejében lesz érdemes nevezni és felkészülni kivételes programra. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!